Med inspiration av Leilas Saffransbröd deluxe gjorde jag dessa saffransbullar! Min äldste son gav dom högsta betyg och kommentaren: Dessa är utöver det vanliga! Det värmer i mammahjärtat…
Bulldeg:
200 g smör
2 kuvert (1 g) saffran
5 dl mjölk (3 %)
½ dl vispgrädde
1 pkt jäst
2 ägg
1 ½ dl strösocker
1 krm salt
16-17 dl vetemjöl
Fyllning:
150 g smör
1 dl socker
200 g mandelmassa
200 g mörk choklad
Fyllning:
150 g smör
1 dl socker
200 g mandelmassa
200 g mörk choklad
Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffranet.
Tillsätt mjölk och vispgrädde och värm till 37 grader.
Vispa ut jästen med vätskan i en bunke. Tillsätt ägg och strösocker.
Arbeta in vetemjölet i degen lite i taget tills degen börjar släppa från kanterna.
Jag brukar använda min assistent och knåda degen i
cirka 10 -15 minuter tills degen blir smidig.
Låt degen jäsa i bunken under en bakduk, i cirka 45 – 60 minuter.
Dela degen i fyra delar och kavla ut som vanlig kanelbulledeg.
Bred ut smöret och strö över sockret.
Lägg sedan på riven mandelmassa och hackad choklad.
Rulla ihop som en rulltårta och dela i 10 delar. Lägg bitarna i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa i ca 40 minuter under bakduk.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och en skvätt grädde.
Sätt in bullarna i ugnen ca 10 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar