tisdag 17 februari 2015

Semlor eller fastlagsbullar?!



Så här gör jag mina goda semlebullar!

Du behöver: 
50 gram jäst för söta degar
100 gram smör
3 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl vit sirap
½ tsk hjorthornssalt
1 ägg
ca 10 dl vetemjöl

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. 
Smält smöret, häll i mjölken och värm till ca 37 grader. 
Häll det över jästen och rör om ordentligt. 
Tillsätt övriga ingredienser. 
Spara lite av mjölet till utbakningen. 
Arbeta degen tills den är blank och smidig. 
Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Ta upp degen och knåda den smidig igen. 
Forma 20 runda och släta bullar 
och lägg dem på bakpappersklädd plåt. 
Låt jäsa övertäckt ytterligare 30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. 
Grädda i 250 grader ca 7-8 minuter.
Fyll bullarna med mandelmassa, (Jag brukar riva mandelmassan fint och blanda i några droppar vatten för en bra konsistens.) vispad grädde, sikta lite florsocker över och NJUT!





söndag 7 december 2014

Mjuk pepparkaka




2 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 påse pepparkakskryddor
1 ½ dl gräddfil
75 g smör

Vispa ägg och socker poröst.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke 
och blanda sedan ner dessa i smeten.
Tillsätt gräddfil och smält smör.
Häll smeten i en smord och bröad form.

Grädda i ugnen i 175 grader i ca 45 minuter.




Saffransskorpor


100 g smör
1 g saffran
2 ägg
1 ½ dl socker
5 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
2 dl sötmandel
råsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smör tillsammans med saffran. 
Blanda i äggen.
Blanda de övriga ingredienserna och vänd ner det i smörblandningen.
Forma degen till tre längder och lägg dom på en plåt.
Strö över råsocker.
Grädda dom mitt i ugnen i ca 25 minuter.


Ta ut plåten och sänk temperaturen till 125 grader.
Skär längderna i 1 cm tjocka skivor 
och lägg tillbaka dom på plåten med snittsidan uppåt.

Torka skorporna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. 
Stäng av ugnen och låt skorporna torka i eftervärmen tills ugnen har kallnat. Låt dom gärna stå kvar i ugnen över natten.


onsdag 29 oktober 2014

Chokladbollar



Här kommer vårt favoritrecept på chokladbollar:


100 gram smör 

1 dl socker

3 dl havregryn

2 msk kakao

1 tak vaniljsocker

2 msk mjölk (alt kallt kaffe)

Blanda ihop alla ingredienser och forma till små bollar.
Rulla bollarna i lite kokos! Eller pärlsocker...





Morotskaka


2 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
100 g smält smör
3 dl grovt rivna morötter

Vispa ägg och socker poröst.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. 



Blanda ner i äggsmeten tillsammans med morötter och smör.
Häll smeten i smord och bröad form.



Grädda kakan i 175 grader i ca 40 minuter.
Ta ut kakan och låt den svalna.



Glasyr
50 g smält smör
2 dl florsocker
2 dl creme fraiche

Blanda ihop alla ingredienser till glasyren 
och bred den på den avsvalnade kakan.



Om man vill kan man strö lite rivet citronskal ovanpå!

måndag 29 september 2014

Kladdkakemuffins




Ingredienser
2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 gram smör
0,5 dl rapsolja
1 dl ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 gram mörk choklad

Vispa ägg. strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
 Smält smöret, häll i rapsoljan, sirap och chokladen. Blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt och sikta försiktigt ner det i smeten. 
Fyll formarna till  ca 2/3 med smet.
Grädda dem i mitten av ugnen i ca 12 min i 175 grader.
Låt svalna.
Garnera med en klick grädde och färska bär och kanske lite strössel!