onsdag 29 oktober 2014

Chokladbollar



Här kommer vårt favoritrecept på chokladbollar:


100 gram smör 

1 dl socker

3 dl havregryn

2 msk kakao

1 tak vaniljsocker

2 msk mjölk (alt kallt kaffe)

Blanda ihop alla ingredienser och forma till små bollar.
Rulla bollarna i lite kokos! Eller pärlsocker...





Morotskaka


2 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
100 g smält smör
3 dl grovt rivna morötter

Vispa ägg och socker poröst.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. 



Blanda ner i äggsmeten tillsammans med morötter och smör.
Häll smeten i smord och bröad form.



Grädda kakan i 175 grader i ca 40 minuter.
Ta ut kakan och låt den svalna.



Glasyr
50 g smält smör
2 dl florsocker
2 dl creme fraiche

Blanda ihop alla ingredienser till glasyren 
och bred den på den avsvalnade kakan.



Om man vill kan man strö lite rivet citronskal ovanpå!

måndag 29 september 2014

Kladdkakemuffins




Ingredienser
2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 gram smör
0,5 dl rapsolja
1 dl ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 gram mörk choklad

Vispa ägg. strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
 Smält smöret, häll i rapsoljan, sirap och chokladen. Blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt och sikta försiktigt ner det i smeten. 
Fyll formarna till  ca 2/3 med smet.
Grädda dem i mitten av ugnen i ca 12 min i 175 grader.
Låt svalna.
Garnera med en klick grädde och färska bär och kanske lite strössel!



tisdag 23 september 2014

Fläskpannkaka

Sätt ugnen på 225 grader. Skiva bacon och fördela på en braspanna tillsammans med lite smör. Sätt in i ugnen ca 10 minuter.



Vispa 3 ägg och häll sedan på 6 dl mjölk. Vispa sedan i 1/2 tsk salt och 2 1/2 dl mjöl. 


Häll på mjölkblandningen och låt stå i ugnen ca 25 minuter. Servera med rivna morötter och god lingon! 


fredag 5 september 2014

Chocolate chip cookies




Ingredienser:

75 gram smör

1 1/2 dl farinsocker

1/2 dl strösocker

1 ägg

2 dl vetemjöl

1 dl kakao

1 tsk bikarbonat

1/4 tsk salt

100 gram  hackad mörk choklad

50 gram  hackad mjölkchoklad

50 gram hackad vit choklad


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa smör och socker.

Blanda de torra ingredienserna och arbeta in i degen.

Dela i 16 delar och rulla små bollar. 
Lägg bollarna på två plåtar och tryck till litegrann. 




Grädda i ca 15 minuter.

Låt kakorna svalna innan du dekorerar med lite smält choklad.









onsdag 13 augusti 2014

Blåbärspaj

Denna vecka har jag plockat mer än 20 liter björnbär. O ändå blev det en blåbärspaj till kvällsfikat...
Jag har turen att få blåbär från Sörmland så därför hade jag lite i frysen!

Häll upp blåbären i en ugnsfast form och strö över lite socker och pudra över nån matsked potatismjöl.



Smält 125 gram smör och blanda i 1 1/2 dl socker, 2 dl mjöl och 3/4 tsk bakpulver. 
Lägg ovanpå blåbären.



 Pajen ska stå i mitten av ugnen - 200 grader -  i nästan 30 minuter. 


Jag gör oftast en egen vaniljkräm till, men här blev det en god vaniljglass!


tisdag 12 augusti 2014

Björnbärssaft

Björnbärssaft är bara så himla gott! Och lätt att göra! Jag kollade runt på nätet och hittade detta receptet på många ställen och då testade även jag!


Koka upp 4 liter björnbär tillsammans med 6 dl vatten. Låt sjuda i ca 10 minuter. Mosa bären med en stekspade mot kanten under tiden.



Sila saften i en silduk och låt den rinna ett tag. 

Häll tillbaka saften i kastrullen och koka upp. Tillsätt ca 12 dl socker. Se till att sockret löser sig ordentligt.

Jag brukar frysa in största delen av saften direkt eftersom den inte innehåller något konserveringsmedel. Små plastburkar som det varit pizzasallad i är perfekta att använda. En burk brukar bli lagom till en kanna saft!



Njut saften riktigt kall med lite is!