tisdag 23 september 2014

Fläskpannkaka

Sätt ugnen på 225 grader. Skiva bacon och fördela på en braspanna tillsammans med lite smör. Sätt in i ugnen ca 10 minuter.



Vispa 3 ägg och häll sedan på 6 dl mjölk. Vispa sedan i 1/2 tsk salt och 2 1/2 dl mjöl. 


Häll på mjölkblandningen och låt stå i ugnen ca 25 minuter. Servera med rivna morötter och god lingon! 


fredag 5 september 2014

Chocolate chip cookies




Ingredienser:

75 gram smör

1 1/2 dl farinsocker

1/2 dl strösocker

1 ägg

2 dl vetemjöl

1 dl kakao

1 tsk bikarbonat

1/4 tsk salt

100 gram  hackad mörk choklad

50 gram  hackad mjölkchoklad

50 gram hackad vit choklad


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa smör och socker.

Blanda de torra ingredienserna och arbeta in i degen.

Dela i 16 delar och rulla små bollar. 
Lägg bollarna på två plåtar och tryck till litegrann. 




Grädda i ca 15 minuter.

Låt kakorna svalna innan du dekorerar med lite smält choklad.









onsdag 13 augusti 2014

Blåbärspaj

Denna vecka har jag plockat mer än 20 liter björnbär. O ändå blev det en blåbärspaj till kvällsfikat...
Jag har turen att få blåbär från Sörmland så därför hade jag lite i frysen!

Häll upp blåbären i en ugnsfast form och strö över lite socker och pudra över nån matsked potatismjöl.



Smält 125 gram smör och blanda i 1 1/2 dl socker, 2 dl mjöl och 3/4 tsk bakpulver. 
Lägg ovanpå blåbären.



 Pajen ska stå i mitten av ugnen - 200 grader -  i nästan 30 minuter. 


Jag gör oftast en egen vaniljkräm till, men här blev det en god vaniljglass!


tisdag 12 augusti 2014

Björnbärssaft

Björnbärssaft är bara så himla gott! Och lätt att göra! Jag kollade runt på nätet och hittade detta receptet på många ställen och då testade även jag!


Koka upp 4 liter björnbär tillsammans med 6 dl vatten. Låt sjuda i ca 10 minuter. Mosa bären med en stekspade mot kanten under tiden.



Sila saften i en silduk och låt den rinna ett tag. 

Häll tillbaka saften i kastrullen och koka upp. Tillsätt ca 12 dl socker. Se till att sockret löser sig ordentligt.

Jag brukar frysa in största delen av saften direkt eftersom den inte innehåller något konserveringsmedel. Små plastburkar som det varit pizzasallad i är perfekta att använda. En burk brukar bli lagom till en kanna saft!



Njut saften riktigt kall med lite is!

måndag 11 augusti 2014

Bananpannkaka




Idag hade jag huset fullt av ungar som behövde ett nyttigt mellanmål innan träningen. Jag hade precis plockat en massa björnbär, men jag visste inte riktigt vad jag skulle använda dom till... Efter lite googlande bestämde jag mig för att göra bananpannkaka med bär till! Tyvärr har jag glömt var jag hittade receptet - men så här gjorde jag:

2 bananer
4 ägg
1 tsk salt
1 tsk vaniljsocker 

Börja med att mosa bananerna i en skål. Tillsätt sedan ägg, salt och vaniljsocker och blanda runt. Stek pannkakorna i smör på ganska hög värme. Klart på nolltid!



Serveras med kvarg och bär eller frukt!

Min minste son undrade dock var grädden och sylten var... 

fredag 8 augusti 2014

Bakad potatis med bacon- och skinkröra



En riktigt god rätt som kräver väldigt lite arbete!
Jag brukar förbereda röran och låta den stå i kylen 
och gotta till sig innan det är dags att äta.

RÖRA:
1 burk crème fraiche
ca 150 gram god rökt skinka
1 paket bacon
1/2 rödlök
1/2 knippe salladslök
1/4 pressad citron
3-4 msk majonnäs
salt & peppar

Börja med att steka upp baconet. Ta med skinkan på slutet. 
Låt baconet och skinkan rinna av och svalna på ett hushållspapper.

Blanda ihop de övriga ingredienserna och avsluta med bacon och skinka.



Låt stå i kylskåpet tills det är dags att äta!

BAKAD POTATIS:
Sätt ugnen på 200 grader. 
Tvätta av potatisen och gör ett kryss i varje potatis.
Placera potatisen på en plåt eller ugnsform. 
Ringla över olivolja och krydda med salt & peppar.
Låt stå i ugnen nästan en hel timme!

Servera med en god sallad!



onsdag 6 augusti 2014

Kanel- och vaniljbullar


Eftersom det är de sista dagarna av ledighet tänkte jag passa på att baka kanelbullar! Jag brukar utgå från Kungsörnens recept som finns på baksidan av mjölpaketet. 
Jag gör dock några ändringar…

DEG:
150 g smör 

5 dl mjölk

1 paket jäst för söta degar

1 dl socker

1/2 tsk salt

2 tsk kardemumma

1 ägg

ca 14 dl mjöl

FYLLNING:
150 g smör

1 dl socker

2 tsk vaniljsocker

kanel

GÖR SÅ HÄR:
Smält smöret och häll i mjölken. Värm till ca 37 grader.
Smula jästen i en bunke och häll på den varma mjölken. Se till att jästen löser sig. 
Blanda i resten av ingredienserna - och arbeta degen ett bra tag. 
Låt sedan degen jäsa i ca 30 minuter under en bakhandduk.
Blanda under tiden ingredienserna till fyllningen. Vänta dock med kanelen.
Ta upp degen när den jäst färdigt och dela den i fyra bitar.



Kavla ut en bit i taget och bre på fyllning. 
Pudra kanel om du vill ha kanelbullar - annars blir det vaniljbullar!
Rulla ihop och dela i 10 bitar och lägg i bullformar. 
Låt jäsa i ca 30 minuter.
Vispa upp 1-2 ägg och pensla på de färdigjästa bullarna. 
Lägg på (mycket) pärlsocker! 


In med bullarna i mitten av ugnen på 250 grader i ca 8-9 minuter!


Klara att ätas!!