måndag 11 augusti 2014

Bananpannkaka




Idag hade jag huset fullt av ungar som behövde ett nyttigt mellanmål innan träningen. Jag hade precis plockat en massa björnbär, men jag visste inte riktigt vad jag skulle använda dom till... Efter lite googlande bestämde jag mig för att göra bananpannkaka med bär till! Tyvärr har jag glömt var jag hittade receptet - men så här gjorde jag:

2 bananer
4 ägg
1 tsk salt
1 tsk vaniljsocker 

Börja med att mosa bananerna i en skål. Tillsätt sedan ägg, salt och vaniljsocker och blanda runt. Stek pannkakorna i smör på ganska hög värme. Klart på nolltid!



Serveras med kvarg och bär eller frukt!

Min minste son undrade dock var grädden och sylten var... 

fredag 8 augusti 2014

Bakad potatis med bacon- och skinkröra



En riktigt god rätt som kräver väldigt lite arbete!
Jag brukar förbereda röran och låta den stå i kylen 
och gotta till sig innan det är dags att äta.

RÖRA:
1 burk crème fraiche
ca 150 gram god rökt skinka
1 paket bacon
1/2 rödlök
1/2 knippe salladslök
1/4 pressad citron
3-4 msk majonnäs
salt & peppar

Börja med att steka upp baconet. Ta med skinkan på slutet. 
Låt baconet och skinkan rinna av och svalna på ett hushållspapper.

Blanda ihop de övriga ingredienserna och avsluta med bacon och skinka.



Låt stå i kylskåpet tills det är dags att äta!

BAKAD POTATIS:
Sätt ugnen på 200 grader. 
Tvätta av potatisen och gör ett kryss i varje potatis.
Placera potatisen på en plåt eller ugnsform. 
Ringla över olivolja och krydda med salt & peppar.
Låt stå i ugnen nästan en hel timme!

Servera med en god sallad!



onsdag 6 augusti 2014

Kanel- och vaniljbullar


Eftersom det är de sista dagarna av ledighet tänkte jag passa på att baka kanelbullar! Jag brukar utgå från Kungsörnens recept som finns på baksidan av mjölpaketet. 
Jag gör dock några ändringar…

DEG:
150 g smör 

5 dl mjölk

1 paket jäst för söta degar

1 dl socker

1/2 tsk salt

2 tsk kardemumma

1 ägg

ca 14 dl mjöl

FYLLNING:
150 g smör

1 dl socker

2 tsk vaniljsocker

kanel

GÖR SÅ HÄR:
Smält smöret och häll i mjölken. Värm till ca 37 grader.
Smula jästen i en bunke och häll på den varma mjölken. Se till att jästen löser sig. 
Blanda i resten av ingredienserna - och arbeta degen ett bra tag. 
Låt sedan degen jäsa i ca 30 minuter under en bakhandduk.
Blanda under tiden ingredienserna till fyllningen. Vänta dock med kanelen.
Ta upp degen när den jäst färdigt och dela den i fyra bitar.



Kavla ut en bit i taget och bre på fyllning. 
Pudra kanel om du vill ha kanelbullar - annars blir det vaniljbullar!
Rulla ihop och dela i 10 bitar och lägg i bullformar. 
Låt jäsa i ca 30 minuter.
Vispa upp 1-2 ägg och pensla på de färdigjästa bullarna. 
Lägg på (mycket) pärlsocker! 


In med bullarna i mitten av ugnen på 250 grader i ca 8-9 minuter!


Klara att ätas!!


onsdag 11 december 2013

Chokladdoppad lakritskola


3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl sirap
1 msk kakao
1 dl turkisk peppar

2 tsk smör
mörk choklad
flingsalt

Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk peppar i en vid kastrull. Låt det koka upp under omrörning. Koka kraftigt utan lock tills termometern visar ca 120 grader. Rör om då och då. Det tar ca en kvart.

Rör ner smöret och häll smeten i en bakplåtspapperklädd form. Ställ kolan i kylen nån timme så att den stelnar ordentligt.

Smält chokladen i vattenbad och doppa kolorna. Strö på lite havssalt innan chokladen har stelnat. Kyl igen!

söndag 8 december 2013

Krabbelurer

Efter en innebandydag med sen middag passade det perfekt 
med lite krabbelurer till kvällsmat!

2 ägg
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Vispa upp ägg och mjölk lite lätt. Blanda de torra ingredienserna i en skål och vispa sedan allt med elvisp. Smält smör i en stekpanna och klicka sedan ut tre stycken krabbelurer i taget i stekpannan och stek dem på medelstark värme tills de fått en gyllene och härlig färg.
Servera direkt med grädde, sylt och kanske lite Nutella!
Doppade i socker är också gott!



Hallon- och blåbärsmuffins

Idag var det dags för yngste sonens första innebandycup! 
Det blev till att baka muffins som skulle säljas i kiosken. 
Jag tror att de kostade en femma!

Idag gjorde jag dubbel sats, men annars brukar det bli en enkel sats och då blir det 9-10 st.

100 g smör
2 ägg
1 1/2 dl socker
2 1/2 dl mjöl
1 tsk bakpulver

Börja med att smälta smöret. 
Vispa sedan ägg och socker vitt och pösigt. 


Blanda mjöl och bakpulver, rör sedan ner det i äggsmeten. 
Blanda i smöret.

Fördela ca hälften av smeten i muffinsformar. Lägg i hallon och blåbär.
Fyll på med resten av smeten. Lägg på ytterligare hallon och blåbär.


Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.


lördag 7 december 2013

Pepparkaksrulltårta med lingonfrosting


Idag testade vi något nytt - pepparkaksrulltårta! 


Inspirationen kommer från Roy Fares.

Mycket gott!

Botten
3 ägg
1 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl 
1/2 tsk bikarbonat  
1 msk julkryddor (Se recept längre ner.) 
1/2 dl gräddfil/filmjölk 

Sätt ugnen på 250 grader. Sikta alla torra ingredienser i en bunke.
Vispa ägg och socker poröst, vänd ner de torra ingredienserna. 
Tillsätt sedan filmjölken.
Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen, 
250° i 5-6 min.
 Ta ut kakan, sockra den på ytan och stjälp upp den på ett bakplåtspapper, 
låt svalna.

Julkryddmix 
1msk kanel, 1 msk nejlika, 1/2 tsk ingefära

Lingonfrosting
100 g rumstempererat smör
200 g Philadelphiaost
1 msk vaniljsocker 
2 dl florsocker  
1/4 dl vispgrädde   
1/2 dl lingonsylt

Vispa smör och Philadelphiaost vitt och fluffigt. 
Vispa i vaniljsocker och florsockret. Vispa till en fast och fin frosting.
 Vispa slutligen i grädden och sist blanda i lingonsylten.
Fördela frostingen jämnt på botten och rulla ihop till en rulle. 
Lägg i kylen.
Dela sedan kakan i lagom stora bitar. 
Klicka gärna på lite grädde och dekorera med några lingon.